Tour 9 - Almere-Kromslootpark

This route was kindly provided by Hans Bouweriks.

Waar
 Almere: Kromslootpark-Pampushout

Lengte
ca. 27 km (gemeten met teller op skeeler)

Asfaltkwaliteit
gehele route goed tot zeer goed.

Start
Komende vanaf de A-6 in de richting Lelystad afrit nr. 2 “Muiderzand”. Parkeren tegenover of naast de afrit op 2 parkeerplaatsen (bij strandweer zeer druk, dan parkeren bij Muiderzand, volg de borden). De start ligt bij de Parkeerplaats “de Kern”, onderaan de afrit.

Route
Ga het Kromslootpark in door het Blanchardpad te nemen. Het pad voert door een nat parkgebied. Blijft het volgen tot de driesplitsing met het Farflerpad. Bij deze splitsing (in feite, ga linksaf) het Farflerpad volgen. Dit pad volg je een hele tijd. Je gaat door een tunneltje onder de weg door, passeert het natuur- en milieucentrum “Het Eksternest” en gaat wederom door een tunneltje onder de weg door. Na het passeren van de busbaan (opgelet!) ga je een twintigtal meters daarna linksaf, richting busstation “’t Oor”. Voor het station sla je rechts af naar restaurant “Atlantis” (terras, chique en prijzig). Om het restaurant heen, rechtsaf; Sturmeypad. Na ca. 300 meter bij splitsing rechts het fietspad op.

Het Sturmeypad voert rond “Het Weerwater”, de centrale plas van Almere-Stad. Zorg bij het ronden van de plas dat het water aan je linkerkant ligt. Het pad vervolg je tot net over de “Sturmeybrug” Over de brug linksaf het “Fongerspad”. Aan de rechterkant van het pad ligt de “Filmwijk”. Je blijft het pad volgen en gaat over een beton brug. Vervolgens bij de splitsing links waarna het pad eindigt op een beton brug. Je bevindt je nu tegenover het Flevoziekenhuis, aan de rechterkant de achterkant van het stadhuis en het centrum van Almere-Stad.. Over de brug linksaf; “Meeresteinkade”.

Je komt nu in wat stedelijker gebied. Om te voorkomen dat je van de route afwijkt zal ik dit wat gedetailleerder beschrijven.

Meeresteinkade, rechtsaf Flevostraat, linksaf Brouwerstraat, houten brug, rechtdoor Deventerpad (terrassen, snackbar), gaat over in de Zwolleweg (rechts scholengemeenschap ‘Echnaton”), busbaan passeren, rechtsaf Kampenweg, na de sporthal gelijk linksaf het fietspad op. Dit pad voert langs een stadsgracht. Pad volgen, houten brug, rechtsaf, aan de rechterkant passeer je een kinderboerderij. Pad blijven volgen, buigt enigszins naar rechts, je gaat onder het spoor door. Na het spoor linksaf, pad blijven volgen, rechtsaf. Voor de houten brug en voor het water linksaf. D.m.v. een tunneltje ga je onder de weg door. Je gaat door een sportpark. Aan het einde van het sportpark, voor de huizen beginnen, ga je rechtsaf. Het fietspad waar je nu rijdt blijf je volgen. Het voert eerst langs de Pianoweg, na de rotonde voert het langs de Saxofoonweg. Let op verkeer van rechts. Je gaat d.m.v. een brug over een gracht, passeert wederom een busbaan en nogmaals twee rotondes. Aan het eind van het pad d.w.z. bij de tweede rotonde rechtdoor het buitengebied in.

Deze weg heet “Pampushavenweg”. Na ca. 400m ligt aan je rechterkant een stuk asfalt, genaamd ‘Heliplaats”. Voor de liefhebber kunnen een aantal rondjes, bochtjes of andere kunstjes worden geoefend.

Je blijft de Pampushavenweg volgen tot de Botterweg. Hier rechtsaf. De Botterweg blijven volgen tot het “Van Wagtendonkpad”. Hier rechtsaf. Het Van Wagtendonkpad blijf je volgen (ruim 2 km) totdat je weer aan de IJmeerdijk bent. Aan het eind komt een helling (klimmend) je staat dan vrijwel gelijk op een drukke weg, opgepast! Je steekt deze weg over, slaat linksaf en neemt het pad langs de IJmeerdijk/Oostvaardersdijk

Dit pad is wat minder asfalt. Je volgt het pad in de richting van de “Hollandse brug”.Je passeert een jachthaven en een “strandpaviljoen” (terras). Aan het einde van het pad net voor de spoorlijn sla je rechtsaf, niet rechtdoor! Na ca. 250m linksaf onder het spoor en de A-6 door. Dit pad slingert wat. Je blijft het volgen tot je het beginpunt weer bereikt.