Tour 12 - Rondehoep

Voor veel fietsers is dit een bekend rondje (ook wel “Rondje Hoep” geheten). Ook is hier een jaarlijkse prestatieloop (in 1998 op zondag 10 mei).
Een waarschuwing: zoals je snel zult merken rijden op de gehele route ook auto’s. Voorzichtigheid is geboden. Het beste is om deze route te rijden op rustige tijden (6 uur ‘s ochtends of ‘s avonds). Wees bedacht op zoevende racefietsers maar ook op minder fietsvaardigen.

Afstand
17 km

Asfalt Rating
6-8 (voldoende tot zeer goed, gedurende 3 km voldoende).

Aansluitingen
 Ouderkerk  (je kunt deze route nemen om vanuit Amsterdam bij de start te komen)

Laatste wijziging
26.4.98

Start
Ouderkerk: Kerkstraat/Rondehoep Oost bij ophaalbruggetje/terras over/aan Amstel.
Bus: 148, 175
De start is te bereiken vanaf de Burg. Stramanweg als volgt: bij stoplichten bij brug over de Amstel volg de linker oever (vanuit A’dam gezien). Sla Hoger Einde Zuid in en volg deze. Gaat over in Dorpstraat. Sla rechtsaf de Kerkstraat in. Aan je linkerhand is de Joodse begraafplaats. Voor je zie je het ophaalbruggetje met rechts een terras aan het water. Als je over het bruggetje bent meteen linksaf (Rondehoep Oost).

Eten & Drinken
In Ouderkerk meerdere terrassen en snackbars (zoals bij Hoger Einde zuid/Dorpstraat). Onderweg is er slechts  Cafe/Rest. “De Voetangel”. Deze is soms gesloten, dus het is verstandig om eigen eten/drinken mee te nemen.

Route
De gehele route is het gemakkelijkst te beschrijven als volgt: ga alsmaar rechtdoor, steeds rechts aanhoudend met het water aan je linkerhand. Na 17 km kom je weer waar je begonnen was. Zoals de naam doet vermoeden maken we een rondje om de Rondehoep polder. We volgen deze met de klok mee aan de binnenkant.

(0-3 km) Ouderkerk-Cafe/Rest “De Voetangel”
De Rondehoep Oost volgend rijden we Ouderkerk uit. Onderweg gaan we de A9 onderdoor. Dan komen al snel de vlaggen van “De Voetangel” in zicht.

(3-7 km) Cafe/Rest “De Voetangel”-Waver
Hier mogelijk de laatste plaats om nog iets te nuttigen. Ga hier niet de brug over (richting Abcoude) maar blijf rechts aanhouden.

Alternatief voor de cracks: je kunt vanaf hier ook de
Diemen-Gein route bereiken wanneer je toch de brug over gaat richting Abcoude (4 km) en het water (Holendrecht) volgt. Je komt dan in het centrum van Abcoude uit (bij Cafe “De Eendracht”).

(7-11 km) Waver-Nes a/d Amstel
Hier komt toch een wat slechter stuk (rating 6) gedurende 3 km. Even doorbijten daarna wordt het alleen maar beter. Je komt in de verleiding om de overkant te volgen waar wel goed asfalt is. Echter dit fietspad buigt af naar Uithoorn en leidt dus niet terug naar Ouderkerk.

(11-17 km) Nes a/d Amstel-Ouderkerk
Vaak heb je hier wind mee en is er minder verkeer, terwijl bovendien het asfalt steeds beter wordt. Voor je het weet ben je weer in Ouderkerk.