Summer Evening Skate 2000

Wat is het ?

De Summer Evening Skate, kortweg SES is een wekelijks skeeler-event dat gedurende de maanden juli/augustus op dinsdagavonden in Spaarnwoude wordt gehouden. Hierbij komen voornamelijk afstand-skeeleraars/skaters bijeen om gezamelijk tochten te rijden in en rond dit gebied. Een typische SES ziet er als volgt uit (tijden bij benadering).

20:00 - verzamelen bij terras van Het Buitenhuis Spaarnwoude. NB dus niet meer bij vissteiger/kanobaan zoals in 1997/1998!. Zie ook op de kaart van de Spaarnwoude Website. We verzamelen dus in 2000 bij nummer 4 (Het Buitenhuis). Op deze site staat ook hoe je er kunt komen.

20:15 - vertrek "kennismakingsronde", een gezamelijke rondje over Spaarnwoude (waaronder beroemde afdaling).

21:00 - meerdere ronden. Afhankelijk van deelnemers-nivo splitsen we in twee groepen (gevorderden [A-groep], minder-gevorderden [B-groep]); A-groep rijdt tocht van plm 20km (bijv. Spaarndam) ; B-groep  rijdt ronden op Spaarnwoude.

2230 - iedereen terug voor apres-skate; soms is het cafe/terras niet meer open, dus breng eigen drank en nootjes mee (BYOB, Bring Your Own Beer).

??:?? -  terug naar huis

Wie organiseert het ?

De SES wordt niet georganiseerd door een officiele instantie, maar door een aantal enthousiastelingen (Wijnand, Just, Astrid, Johan, Tineke, Manuel) uit de trainingsgroep bij Duo Sport die op dinsdagavond (buiten het SES-seizoen) bij de ArenA traint. Begonnen in 1996 als clubje van plm 8, is het uitgegroeid tot zo'n 20-30 rijders per avond in 1997, 1998 en 1999. Er wordt dus ook geen toegang geheven. Er is hierdoor echter wel een ander aspect van belang:

Alle deelnemers rijden op eigen risico.
De "organisatie" neemt geen verantwoordelijkheid voor eventuele ongelukken
.

Neem drinken mee !

Het gebied rond Spaarnwoude kan nogal verlaten zijn terwijl de inspanning soms groot is.

Zorg dat je te voldoende drinken bij je hebt voor tijdens de tochten.

Hoe was het ?

Wil je een idee hebben hoe het vorige jaren was en wie er waren zie hier de verslagen.

SES97
SES98
SES99

Verslagen van SES2000

SES2000-I
SES2000-II
SES2000-III
SES2000-IV
SES2000-V
SES2000-VI
SES2000-VII
SES2000-VIII
SES2000-IX

SES2000-I

DATUM:
4 juli 2000

WEER:
zeer goed, warm plm 20 graden (zoals bijna elke SES: sombere voorspellingen en toch weer goed)

DEELNEMERS:
aantal: 7
Bart III ("Bor de Wolf"), Erik uit Heemstede, Gerard V. uit IJmuiden, Johan, Jos, Just, Ruud II uit Amstelveen.
Afzegging: HansB, Ed, Bart II, Manuel, Tineke
Omdat Duo Sport doortraint t/m 23 juli was het lastig voor een aantal vaste SESsers om hun schema te onderbreken. Wij hopen dat zij er spoedig weer bij zullen zijn.

WIJNAND:
Zoals een aantal weten is Wijnand vanwege arthrose voorlopig niet in staat om te skeeleren en aan de SES mee te doen. Meteen werd al duidelijk hoezeer hij werd gemist door mij en de andere deelnemers. We hopen dat hij toch nog een mogelijkheid ziet om er dit jaar bij te zijn. Ik weet zeker dat iedereen dit ten zeerste zou waarderen en bereid is eventueel in een aangepast tempo te rijden. Niet alleen voor de SES maar ook voor alle andere skeelertochten was Wijnand toch steeds de bindende en animerende factor.

ROUTES:
Korte kennismakingsronde vanaf de verzamelplaats terras Het Buitenhuis via kanobaan.
Besloten werd om meteen maar een flinke tocht (plm 25km) in te zetten. Via de Westbroek-plas en Spaarndam door de polder naar Haarlemmerliede/Zoete Inval. Er werd goed doorgereden maar we bleven mooi bij elkaar. Doordat een aantal waaronder Jos de streek goed kenden konden we een nieuwe terugroute volgen. Vanaf Haarlemmerliede over de lange houten brug door de Veerpolder naar de afgebrande molen "De Veer". Vanaf de molen naar Penningsveer alwaar een voor velen ook weer nieuwe route over een fietspad langs het water van de Binnen Liede/Spaarne ipv de autoweg Lage Dijk voerde naar het dorp Spaarnwoude en Spaarndam. Vanaf daar de gebruikelijke weg terug naar Spaarnwoude. Om 21:50 waren we weer bij het Buitenhuis.

APRES-SKATE:
Op het vernieuwde en beschutte terras van wat tegenwoordig Residence Buitenhuis **** heet was het zeer goed toeven. Hoewel volgens Gerard het management skeeler-onvriendelijk is waren de obers uiterst voornaam en bleven ook tot na 12-en bier en sigaren aandragen.

OPMERKINGEN:
Volgens de streekbewoners Bart III en Jos zijn er op verschillende plaatsen nieuwe fietspaden aangelegd met perfect skeeler-asfalt. Bart III noemde bijvoorbeeld een fietspad vanaf de Zoete Inval aan de zuidzijde van de A5 (ipv de gebruikelijke noordzijde van de route naar Zandvoort). Ook bij de Afrika Haven nabij Ruigoord zouden nieuwe paden liggen. We zullen meer hierover berichten op de skeeler mailing lijst.

VOLGENDE SES:
11 juli 1999.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES2000-II

DATUM:
11 juli 2000

WEER:
weinig zomer, veel wind en geen regen

DEELNEMERS:
aantal: 1
JanB.

ROUTES:
Het was erg stil op de SES vanavond. Het was ook weinig zomer, veel wind en geen regen. Goed, ik heb tot 20.15 gewacht en ben toen een opwarmrondje gaan rijden. Ik ben in Spaarnwoude niet zo bekend maar van de vorige keer herinnerde ik me nog veel. Trouwens verdwalen kan ik niet, want mijn GPS geeft ook landkaartjes en precies de gereden weg, slaat deze in zijn geheugentje op,zodat ik op kompas altijd dezelfde weg terugvind. Vanaf de berg een aantal afdalingen gemaakt en met GPS de snelheid gemeten. Net over het bruggetje 34,6 km per uur. Trouwens van verdwalen was helemaal geen sprake. Toen ik het zat was om te SESSEN, naar huis gereden. Precies 50 km later was ik weer in Bussum.

VERSLAGPLICHTIGE:
JanB, per email aan Just.

SES2000-III

DATUM:
18 juli 2000

Geen doorgang vanwege regen.

SES2000-IV

DATUM:
25 juli 2000

WEER:
Redelijk, ca. 18-20 graden, bewolkt (soms 'n beetje dreigend, maar droog), wind zwak tot matig.

DEELNEMERS:
aantal: 8
Johan, Tineke, Duco, HansB, Bart2, Erik (uit Heemstede), Ed2 (van de DuoSport trainingen, voor de eerste keer op de SES?) & "local" Jos . Afzegging: Ed, Manuel, Niels, Just (vakantie)

ROUTES:
Zoals gebruikelijk een korte kennismakingsronde vanaf de verzamelplaats terras Het Buitenhuis (rondje kanobaan). Daarna via Westbroekplas en Spaarndam de min of meer gebruikelijke route naar de polder. Op aanwijzing van Jos en Erik nemen we hier en daar een andere route dan normaal, o.a. een mooi, maar bochtig stuk langs de Binnen Liede bij Penningsveer/Haarlemmerliede. Met onder meer een verraderlijk scherp bochtje naar rechts, van te voren nauwelijks te zien door het hoge gras langs het pad. Gelukkig geen ongelukken, iedereen komt er goed doorheen. We komen uit ter hoogte van De Zoete Inval aan de N-kant van Amsterdamsevaart en spoorlijn. Terug o.a. over de houten brug langs het spoor A'dam-Haarlem en via dorpje Spaarnwoude terug naar Spaarndam en het recreatiegebied. Voor Spaarnwoude-dorp wacht ons nog een verrassing: hier is kwistig met grind gewerkt. Het wordt een paar honderd meten klūnen, rijden is hier echt onmogelijk. Voorbij de Stompe Toren is het asfalt weer glad en kunnen we weer rollen. Rond 21:45 uur waren we weer bij het Buitenhuis. Totale afstand: ca. 25 km. (Ik vermoed dat er grotendeels dezelfde route is gereden als bij SES-I, maar dan andersom).

OPMERKINGEN:
Kopwerk: het meest van Tineke, Erik en Jos. Sweeper: niet echt nodig vandaag. Het is een homogene, compacte en sociale groep. Er wordt geregeld gewacht en voor het merendeel blijft alles mooi bij elkaar. Er wordt, wat mij betreft, lekker door gereden zonder dat er echt gejakkerd wordt.

APRES-SKATE:
Helaas was om 22.00 uur het terras Buitenhuis al gesloten. We moesten onze toevlucht nemen tot de ietwat sjieke 'Residence Buitenhuis' ernaast (hotel). Helaas werd er ook hier niet meer op het terras bediend (volgens de bardame omdat het te koud was - voor haar dan tenminste). Dus dan maar in de lounge van het hotel. Na onder het genot van een paar drankjes Duco's en Tineke's plannen voor de Elfstedentocht besproken te hebben (zie elders op deze list), gaat iedereen tevreden weer huiswaarts.

VOLGENDE SES:
1 augustus 2000.

VERSLAGPLICHTIGE:
Bart2, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES2000-V

DATUM:
1 augustus 2000

WEER:
Zeer goed, ca. 20 graden, na kort onweer in Amsterdam droog. Wind zwak tot matig.

DEELNEMERS:
aantal: 9
Manuel, Teun (DuoSport, 1e keer SES), Johan, Ed, Ed2 (ook van de DuoSport trainingen), Just, Alice2, Marleen, Bert
Afzegging: Tineke

ROUTES:
Korte kennismakingsronde vanaf de verzamelplaats terras Het Buitenhuis (rondje kanobaan). We konden Alice2, Marleen en Bert niet overreden om met de tocht mee te gaan.

Daarna via Spaarndam de min of meer gebruikelijke route naar de polder. Uitgekomen bij De Zoete Inval aan de N-kant van Amsterdamsevaart en spoorlijn. Terug o.a. over de houten brug langs het spoor A'dam-Haarlem en via dorpje Spaarnwoude terug naar Spaarndam en het recreatiegebied. Voor Spaarnwoude-dorp wacht ons nog een verrassing: hier is kwistig met grind gewerkt. Het wordt een paar honderd meten klūnen, rijden is hier echt onmogelijk. Voorbij de Stompe Toren is het asfalt weer glad en kunnen we weer rollen. (Ik vermoed dat er grotendeels dezelfde route is gereden als bij SES-IV, heb ook veel kunnen hergebruiken van Bart's verslag). M.i. werd er flink doorgereden zonder noemenswaardige pauzes. Rond 21:45 uur waren we weer in Spaarnwoude alwaar we nog een extra ronde deden via de golfbaan en de vissteiger. In het duister kwamen we om plm 22:15 weer aan bij Het Buitenhuis. Totale afstand: ca. 30 km.

OPMERKINGEN:
Kopwerk: het meest van Manuel, Teun, Ed
Sweeper: om beurten Just/Johan of was dit noodgedwongen :-) ?

APRES-SKATE:
Helaas was om 22:15 het terras Buitenhuis al gesloten. We moesten onze toevlucht nemen tot de ietwat sjieke 'Residence Buitenhuis' ernaast (hotel). Helaas mochten we bij de norse ober slechts een keer bestellen voor de tent sloot. Door de grote dorst smaakte een dubbele consumptie best aangenaam. Behalve bij SES-I scoort Het Buitenhuis Residence laag op de skeelervriendelijkheidsschaal. E.e.a. is sterk afhankelijk van de ober die je treft. (Kan Volkert in zijn volgende editie opnemen). Door denderend onweer naar huis.

VOLGENDE SES:
8 augustus 2000.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES2000-VI

DATUM:
8 augustus 2000

WEER:
Zeer goed, ca. 20 graden. Wind zwak tot matig.

DEELNEMERS:
aantal: 15
Alice2, Bert, Ivar, Michiel, Ed, Hans, Tineke, Johan, Just, Ruud, Marja, Marjan, Rob, JanF, Fred
Afzegging: Manuel

ROUTES:
Korte kennismakingsronde vanaf de verzamelplaats terras Het Buitenhuis (rondje kanobaan). In tegenstelling tot vorige week voelde iedereen zich in staat om de tocht aan te gaan.

Gereden werd via Spaarndam naar Penningsveer, Haarlemmerliede. Via het fietspad door de polder die evenwijdig aan de A9 loopt (staat niet op mijn kaart), naar Spaarnwoude (paar honderd meter grind). Vanaf Spaarnwoude weer via Spaarndam terug naar het Buitenhuis.

Totale afstand: ca. 24 km.

OPMERKINGEN:
Dit was een super-kort verslag vanwege tijdgebrek...

APRES-SKATE:
In 'Residence Buitenhuis'. Na aanvankelijke tegenstand om nog te serveren op het terras, was daar ook gelukkig weer de klantvriendelijke ober van SES2000-I, zodat we zelfs meerdere keren mochten bestellen.

VOLGENDE SES:
15 augustus 2000.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES2000-VII

DATUM:
15 augustus 2000

WEER:
Bewolkt maar droog, ca. 18 graden. Wind zwak tot matig.

DEELNEMERS:
aantal: 13
Locals: Bart2
Ter Aar: Rick, Yvonne
DuoSport: Johan, Manuel, Tineke, Hans, Just, Jan2,
Noorden (bij Nieuwkoop): Rob, Jan3, Fred
Amstelveen: Ruud

ROUTES:
Omdat we eens iets anders wilden doen besloten we na de korte ronde om de kanobaan op het recreatie-terrein Spaarnwoude te blijven. Het was verheugend dat Bart2 ("Bor de Wolf") er weer bij was om ons te gidsen. Ik denk dat we bijna alle paden wel een keer bereden hebben. In een hoog tempo werd door met name Manuel en Bart2 het kopwerk gedaan. Opvallend weer hoe goed het asfalt is na steeds "buiten" (via Spaarndam de polder in) te hebben gereden.

OPMERKINGEN:
Grappig
Voor Rick en Yvonne uit Ter Aar was het de eerste SES. Bij het noemen van hun achternaam (van der Hoorn) wist ik me nog wel Jan en Lenie te herinneren (elstedentocht winnaars resp. 1956, 1985 meen ik), maar in mijn onschuld informeerde ik of Rick dacht dat hij 20 kilometer zou kunnen volhouden. Hij dacht van wel. Bij de apres-skate bleek dat Rick al 15 jaar A-rijder is ! Maar goed, 20 kilometer is toch een halve marathon... We waren in ieder geval trots dat we bij de SES de eerste A-rijder mochten verwelkomen. Wie volgt ? Heeft iemand het email adres van Erik Hulsebos ?

Bij autowegen oversteken
Een tweetal keren gebeurde het dat het treintje in volle vaart plotseling moest remmen bij het oversteken van een weg. Hierbij was het niet duidelijk wat de bedoeling was (remmen/doorrijden) zodat er links en rechts valpartijen waren. Bij de tweede keer brak zelfs Johan's skeeler af en kwam Bart2 ten val. Gelukkig waren er verder geen verwondingen. Aangezien de groep te klein is om "blokkers" in te zetten die het verkeer tegenhouden wil ik voorstellen om voortaan een volledige stop te maken.

APRES-SKATE:
Aan tafels 1 en 2 in 'Residence Buitenhuis' binnen.

VOLGENDE SES:
22 augustus 2000.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES2000-VIII

DATUM:
22 augustus 2000

WEER:
Bewolkt maar droog, ca. 18 graden. Wind zwak tot matig.

DEELNEMERS:

aantal: 9

Locals: Bart2

DuoSport:
Manuel, Tineke, Hans, Just, Jan2, Ed, Ed2

Amstelveen: Ruud

Afzegging:
Johan (gebroken skeeler; zie SES2000-VII)

Tineke, Manuel, Jan2 en Just.

ROUTES:

Het was een bijzondere SES omdat we voor het eerst e.e.a. op de camera vastlegden. Bart2 heeft met zijn camcorder verschillende onderdelen van de avond opgenomen. Ongeveer 30 beelden van deze opnames zijn momenteel als foto's her en der op de Amsterdam Skeeler Homepage te vinden. Binnenkort zullen ook de bewegende beelden als filmclips (bijv. in RealVideo of QuickTime) op de site te vinden zijn.

Na het "mooi rijden voor de film", werden nog diverse ronden op het terrein van Spaarnwoude zelf verreden.

OPMERKINGEN:
Geen. Hopelijk laten de beelden veel meer zien dan hier met woorden uitgedrukt kan worden.

APRES-SKATE:
Eindelijk had weer eens de "goede ober" dienst, dus op het buitenterras van 'Residence Buitenhuis'. Aldaar nog eens onze verrichtingen op de film bewonderd.

VOLGENDE SES:
29 augustus 2000.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES2000-IX

DATUM:
29 augustus 2000