Summer Evening Skate 1999

Verslagen SES99

Wil je een idee hebben wie er waren in 1999 en hoe het was zie dan de verslagen hieronder.

SES99-I
SES99-II
SES99-III
SES99-IV
SES99-V
SES99-VI
SES99-VII
SES99-VIII
SES99-IX
SES99 EPILOOG

SES 99-I

DATUM:
6 juli 1999

WEER:
zeer goed, zonnig plm 20 graden (zoals bijna elke SES: hoosbuien op maandag, zonnig op dinsdag)

DEELNEMERS:
aantal: 11
Sandra "OnLine" (sanfra), Sandra "OffLine", Trui, Tom, Huib, Tammo, Marieke, Barbara, Mieke Wijnand, Just
Afzegging: Johan, HansB, Ed, Bart2
Waar waren bijv.: Tineke, Manuel, Chris, Alice, Bart, Lex ?
Omdat Duo Sport doortraint t/m 24 juli was het lastig voor een aantal vaste SESsers om hun schema te onderbreken. Wij hopen dat zij er spoedig weer bij zullen zijn.

ROUTES:
Kennismakingsronde vanaf de verzamelplaats terras Het Buitenhuis o.a. naar begin kanabaan om te kijken of zich daar SES-sers verzameld hadden. Na een tochtje naar de Jachthaven weer terug naar de kanobaan. De drie Ts (Tom, Trui, Tammo) verkozen het terras aldaar vanwege acuut vochtgebrek.
Sandra die Spaarnwoude zoals haar achtertuin (zie nl.sport.skate nieuwsgroep) kent, stelde een geheel nieuwe route voor. Het werd een mooie tocht over goed asfalt en dwars door zuwes. Ondanks dat de meesten van ons voor het vierde jaar aan de SES deelnamen was dit een onverwachte verassing om weer geheel nieuwe paden te verkennen. Sandra fungeerde dus als gids/kopvrouwe. Just, Tammo, Wijnand als sweeper. Om 2145 weer bij het Buitenhuis.

APRES-SKATE:
Op het terras van het Buitenhuis. ANWB werd nog te hulp geroepen vanwege een falende startonderbreker van de auto van Sandra "Offline", maar het bier smaakte er zeker niet minder om.

OPMERKINGEN:
De nieuwe verzamelplaats (Buitenhuis ipv begin Kanobaan) bleek toch een aantal niet voorziene nadelen te hebben:

  • een zeer grote menigte skeeleraars/skaters verzamelt zich daar ook voor de lessen van Kras
  • de parkeerplaatsen zijn overvol
  • het terras idem dito voor de apres-skate.

We kunnen natuurlijk besluiten om weer op de oude plaats te starten en als eerste eventuele SESsers bij het Buitenhuis op te halen (kan Volkert ook weer zijn Amsterdam Inline herdrukken!). Zelf vond ik de oude plaats ook sfeervoller en dat bier regelen we wel. Meningen welkom.
In tegenstelling tot vorige keren waren er geen muggen.

VOLGENDE SES:
13 juli 1999.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES 99-II

(een zeer kort verslag vanwege tijdgebrek...)

DATUM:
13 juli 1999

WEER:
wat bewolkt maar toch aangenaam (16-20 graden)

DEELNEMERS:
aantal: 10
Sandra "OnLine" (sanfra), Sandra "OffLine", Wijnand, Johan, Tineke, Just, John vd P (uit Houston VS), Gerard V. (IJmuiden), Veronique (uit Frankrijk), Ruud2 (uit Amstelveen).
Wel geprobeerd maar door overwerk verhinderd: Manuel
Dit keer een internationaal gezelschap.

ROUTES:
Kennismakingsronde vanaf de verzamelplaats terras Het Buitenhuis. Daarna Sandra's en Veronique reden hun apart hun tochtje in de buurt. De rest reed een aantal grotere ronden waarbij vaak ook flink de vaart erin werd gezet (zelfs 30 km p/u werd gemeten). Om 2145 weer bij het Buitenhuis.

APRES-SKATE:
Op het terras van het Buitenhuis tot heel laat. De voertaal was voornamelijk Frans waarbij opviel dat iedereen zich op eigen wijze daarin goed kon uitdrukken.

VOLGENDE SES:
20 juli 1999.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, ik ben vast e.e.a. vergeten.

SES 99-III

DATUM:
20 juli 1999

WEER:
typisch SES: overdag verspreide slagregens, 's avonds dreigende donkere wolken en dan toch weer zonenschijn ! Afkloppen: in de afgelopen 3 jaar is de SES altijd doorgegaan !. Temperatuur rond de 20 graden en een stevige wind (kracht 4/5?).

DEELNEMERS:
aantal: 19 (2x zoveel als vorige week!)
Bertus vd H., Gerrit van K. Bart de W. (nu bekend als Bart3), Ed, HansB, Bart L. (Bart2), Marieke (vd NG), Manuel, Lex (andere dan die van Skate-A-Round, dus nu Lex2), Tammo, Volkert Vos (ja die van Holland Inline boekjes), Johan, Tineke, de drie S-en (Simone, Sandra, Suzanne), Danny, Ellen, Just.
Afmeldingen: Wijnand, Sandra "OnLine", Sandra "OffLine"

ROUTES:
Door de afwezigheid van onze vaste gidsen Wijnand en Sandra "OnLine" leek het even lastig te worden, maar gelukkig was er Bart3 die het gebied als zijn achtertuin kent en uitstekend de rol van gids (en kopman/gangmaker !) vervulde. Eerst de Kennismakingsronde vanaf de verzamelplaats terras Het Buitenhuis langs kanobaan en terug. Bart3 als kopman/gids en Manuel als sweeper. Vervolgens het verdere programma van de avond opgesteld (zie ook OPMERKINGEN). Gezamelijk werden nog drie verschillende routes op/om Spaarnwoude gereden. Omdat het tempo geleidelijk aan werd opgevoerd en het voor een aantal de eerste keer was dat ze een dergelijke afstand in hoog tempo reden, eindigden we de derde ronde met 14 skeeleraars/skaters met 30 km p/u om ondeveer 10:15 bij het Buitenhuis.

APRES-SKATE:
Op het terras van het Buitenhuis tot heel laat. Veel sterke verhalen over heroische tochten, lagerproblemen etc.

VOLGENDE SES:
27 juli 1999.

OPMERKINGEN:
Voorlopig willen we dit jaar het verzamelpunt bij het Buitenhuis houden en volgend jaar weer op de oude plaats (begin Kanobaanbaan N202). Met name omdat in verschillende publicaties dit vermeld staat. De parkeerproblemen vielen mee. Er is overigens altijd wel plaats een stukje verder op de weg richting IJmuiden aan de linker kant. Volkert zal dit opnemen in Amsterdam Inline.

De opzet van het programma waarbij na de gezamelijke kennismakingsronde er in twee groepen gesplitst wordt is toch lastig te realiseren omdat we 1) voor de "minder gevorderden"-groep steeds geen begeleiding hebben en 2) het gewoon leuker is om als geheel bij elkaar te blijven. Mijn voorstel is om drie/vier ronden op een avond te rijden waarbij we steeds bij het beginpunt terugkomen. Een ieder kan dan al naar gelang de vaardigheid en vorm van de dag besluiten om de volgende ronde weer mee te gaan. We eindigen altijd om plm 10:00-10:30 bij het Buitenhuis.

Tussen een van de ronden werden we opgewacht door Linda de Kooning en Petra Dolleman van Shooting Star Filmcompany. Zij zoeken skeeleraars (op 5 wielen en in strak schaatspak) die willen figureren in een spot voor de Nederlandse inzending op de Wereldtentoonstelling. Het is de bedoeling dat er in een treintje gereden wordt door een typisch Hollandsch landschap. Dit is je kans om even wereldberoemd te zijn. Je kunt contact opnemen met ssftv@xs4all.nl. De 'shoot' is a.s. zaterdag 24 juli. Er komt ook nog een aparte oproep op de verschillende mailinglijsten/nieuwsgroepen.

VERSLAGPLICHTIGE:
Just, hopelijk ben ik niets en niemand vergeten.

SES 99-IV

DATUM:
27.07.1999

WEER:
Goed skateweer, zon overgoten, wel een stevige NW wind 5, daardoor niet te warm. T 20°C

DEELNEMERS:
aantal: 22
-Bertus, Gerrit van K., Gerard, Bart3, Ed, José1, Hans1, Lex2, Tammo, Johan, Tineke, Just, Tom, Trui, Elly, Wijnand
-voor de eerste keer mee(?): Gert Dekkers (=Gert1), Harmen, Ton Lemmers, Paul -onderweg opgepikt: Gert Abbes (Gert2), José van Dam (=José2)
-verdwaald in het wieltjesparadijs en na afloop gevonden: Duco
Afmelding: Sandra1&Sandra2

ROUTES:
Eerst werd er de traditionele kennismaking ronde gereden rond de kanobaan. W nam het gidswerk op zich en zette even hoog tempo in om de deelnemers even aan het snelle werk te laten ruiken. Daarna werd een rustige groep gevormd bestaande uit TrToHar, José1 pas hersteld van een ernstige ziekte en voor de eeste keer weer op wieltjes had zich samen met Elly eerder afgescheiden voor wat rustig werk. De rest ging met de gevorderde groep mee voor een tochtje buiten Spaarnwoude rond de Dijklandpolder-Lelievelden, beter bekend als Sandra's route.

Er werd met de wind in de rug stevig doorgereden maar (nog) niet geraced, zodat het wel gezellig bleef. Op de rustpunten werd er keurig op elkaar gewacht, zodat iedereen weer bij kon komen.

Terug via de Liedeweg-Lage Dijk was Ed niet langer te houden en zette hier toch wel een mordend tempo in, maar werd wel door 7 andere rijders gevolgd. Later kopovername door Gerard. Daarna hergroepering bij Spaarndam. Hier ontmoetten wij Gert&José2 die de polder nog in wilde trekken met AIL in het rugzakje. Dat hebben wij ze afgeraden, omdat het te donker werd. Zo maakten ze kennis met de SES en reden met ons terug naar de kanobaan. Op het laatste stuk reden de snelste rijders vooruit en deden nog een rondje om de kanobaan. De rest reed in keuvelsnelheid naar de APRES-SKATE. Zo kwamen we Duco nog tegen die vanuit Asd. naar Spaarnwoude was komen fietsen en verdwaald was geraakt en ons niet meer had kunnen vinden. Jammer! Iedereen terug: ±21.45u.

Kop'mannen': vooral Gerard, Tineke, Ed, Bart3, Wijnand
Sweeper: Just

APRES-SKATE:
Voornamelijk binnen in het Buitenhuis tot besluitingstijd. Verhalen over frames, wieltjes, Gerard's monster tocht IJmuiden-Den Helder vv., het uitsterven van dinosauriërs, allerlei fysisch geografische feiten en processen. Kortom je werd over alles en nog wat bijgepraat.

OPMERKINGEN:
- De parkeerproblemen vielen mee, omdat mogelijk de diverse lesgroepen even gestopt zijn.
-Er is deze week wel een Haarlemse jamborette (padvinders) in Spaarnwoude. Hopelijk maken de internationale jongens en meisjes niet teveel rotzooi.
-Aankomende SES wil ik er beter opletten dat de minder snelle rijders bij elkaar blijven en -naar wens- een gezamenlijk tochtje kunnen
-Ik heb stevig geoefend op het commando links af-rechts af, dus er kan mij niets meer overkomen, tja?
-De gevorderde rijders doen de lange rondrit Sandra's route + Reinaldapark (mijn voorstel). Het wordt morgen weer ideaal wieltjesweer.
-Voor iedere deelnemer geldt: vergeet geen DRINKEN mee te nemen, want dat breekt je zeker met dit weer lelijk op.

VERSLAGPLICHTIGE:
Wijnand, vanwege het aanhoudende prachtige weer heb ik weinig animo voor het schrijven van verslagen, vandaar deze late bevalling. Ik hoop dat iedereen op zijn plaats staat, want er waren weer veel nieuwe gezichten.

VOLGENDE SES:
dinsdag 3.08.1999
verzamelen: 20.00u.
plaats: Het Buitenhuis

ZEGT HET VOORT !!!!!!!

SES 99-V

DATUM:
3.08.1999

WEER:
Tropische dag in de 32e hittegolf van de eeuw, in de namiddag wel bewolkt en voor achten vielen er zelfs enige spatjes regen, vrijwel windstil, T 25°C

DEELNEMERS:
aantal: 12
-Gert1, Volkert, Bart3, Ed, José1, Hans1, Johan, Wijnand
-voor de eerste keer mee(?): Irene, Edwin (uit Leiden), Sam, André
Afmeldingen: Just, Tineke

ROUTES:
Er werd dit keer geen kennismakingsronde gereden. Behalve J1 rekende iedereen zichzelf tot de snellere rijders en er werd besloten direct de aangekondigde tocht te rijden naar Spaarndam-Reinaldapark en terug via Lelievelden-Dijklandpolder-Spaarndam. Deze route is verleden jaar ook gereden en is een acht in de buitenpolders met de Haarlemmerliede als middelpunt. Het is de langste tocht in het buitengebied.

Er werd over het algemeen in een aangenaam tempo door gereden, 22-24 km/u. Iedereen kon zonder problemen volgen. Sta-drink-pauzes waren nauwelijks nodig.

Behalve enig oponthoud om te sleutelen aan het materiaal (EdwB3) valt er weinig te melden. Het was op deze warme avond er rustig op de weg. Dus dit keer geen auto's die je, bij wijze van spelletje, op de Lage Dijk bijna van de sokken probeerden te rijden. Op de terugweg konden E&W in de polder wat uitrazen in een hoger tempo, maar na Spaarndam werd er gezamenlijk terug gereden. Iedereen terug om 21.45u. Daarna werd er toch nog een kennismakingsronde gedaan door VEB3EdwH1SW. Deze rijders hebben dan tegen de 30 km. afgelegd. De rest ging naar de APRES-SKATE.

Kop'mannen': Ed, Hans1, Wijnand
Sweeper: Bart3

APRES-SKATE:
Op het terras van het Buitenhuis tot 23.00u.
Volkert deelde een aantal van zijn routes uit voor de toerist (Engels-Nederlands), die nu als kleine brochures voor f. 3,95 in de winkel te koop zijn. De nodige discussies over (onafgemaakte) routebeschrijvingen, plannen voor verdere tochten. Nee, de route d'eclips is er nog niet!!

OPMERKINGEN:
- Zo midden in de vakantie zijn de parkeerproblemen verdwenen, de parkeerplaats was nu lang niet vol. Het aantal skaters op de paden was ook aanzienlijk minder dan andere keren. Dat rijdt een stuk rustiger.

-Volgende SES-VI is vlak voor de zonsverduistering. Een aantal rijders, waaronder ikzelf, zijn er dan niet. Hopelijk is Just wel aanwezig, maar bij afwezigheid heb ik Bart3 verzocht te gidsen en wat aantekeningen te maken. Ik hoop dat dat lukt.

-Dit weekend vindt er een mega-houseparty -Dance Valley- plaats in Spaarnwoude met 40.000 bezoekers. Bij ervaring maken die veel rotzooi. Let a.s. dinsag goed op of er niets op de paden is achter gebleven, vooral in het gebied van de grote heuvel.

-SES VII, dit jaar op 17.08.1999 was in het verleden altijd de laatste SES, maar dit jaar kunnen er nog twee extra SESSEN aangeplakt worden (resp. op 24.08 en 31.08), omdat de verschillende trainingsgroepen pas weer in september beginnen. Is daar belangstelling voor? Meningen van de off-line skaters worden ook gepeild. NB het wordt nu snel vroeger donker, dus moeten we dan wel om 19.30u. starten.

VERSLAGPLICHTIGE:
Wijnand, hopelijk staat iedereen weer op zijn plaats.

VOLGENDE SES:
dinsdag 10.08.1999
verzamelen: 20.00u.
plaats: Het Buitenhuis

ZEGT HET VOORT

SES 99-VI

DATUM:
10 augustus 1999

WEER:
Dreigend, donker bewolkt, overdag soms regen. De beloofde opklaringen stellen niet veel voor

DEELNEMERS:
Aantal: 9
Tineke, Johan, Rob, Manuel, Lex2, Edwin, Bart3, en twee nieuwe deelnemers Koos (mee met Lex2) en Joop (uit Leiden, mee met Edwin en Bart3)

ROUTES:
Het weer liet het deze keer behoorlijk afweten. De hele dag dreigt het, en af en toe valt er een bui. Als we naar het recreatiegebied rijden zien we af en toe kleine spetters op de voorruit van de auto. Toch melden 7 dappere SESSERS zich om 20:00 uur bij het Buitenhuis. Als de namen zijn genoteerd vallen de eerste druppels..... Omdat de regen niet echt doorzet besluiten we te starten met een kleine kennismakingsronde. Langs de kanobaan rijden we Rob en Manuel tegemoet zodat we deze avond met 9 deelnemers vervolgen. Lex en Edwin hebben net de lagers helemaal gesmeerd en zien deze noeste arbeid niet graag tenietgedaan door een tocht in de regen. We besluiten dus om in het gebied te blijven en daar onze rondes te rijden. Eerst rijden we naar het westen tot aan de Velsertunnel. Langs de modelbootvijver rijden we weer terug het gebied in. Via kleine maar goed geasfalteerde fietspaden komen we langs het terrein waar nog de restanten staan van het Dance-Valley festival. Joop heeft het maar wat lastig met zijn 'traagheid van massa'. Hij rolt steeds langer door dan de rest zodat we op een gegeven moment Joop en Tineke samen door een bocht zien schieten die eigenlijk maar voor 1 persoon is gemaakt. Als we weer bij het buitenhuis staan besluiten we het er op te wagen en nog een tochtje naar de jachthaven te maken. Op weg naar de jachthaven barst de regen echter los en in volle vaart spoeden we ons richting het buitenhuis.

APRES-SKATE:
De apres-skate is er niet minder gezellig om. Er wordt gesproken over keramische lagers, skeeleren in The USA. Het ongemak van een abonnement op zaterdag het eerste uur in het schaatsseizoen (7:00u!, succes volgend jaar Lex) en de verdere gebruikelijke sterke skeelerverhalen. De Nazit duurt net zo lang, zo niet langer dan de tocht zelf. Zo ziet u maar weer. Het loont dus altijd de moeite om te komen. Wordt je niet moe van het skeeleren dan zorgt het kantelen van het glas wel voor een deugdelijke work-out.

OPMERKINGEN:
Misschien omdat het vakantie.... misschien omdat de lucht wel erg grijs was...... misschien omdat we veel eclipsjagers in de groep hebben. 9 deelnemers is wel het trieste dieptepunt van het jaar. Misschien is het juist ook wel weer prettig om te zin dat er toch altijd mensen verschijnen om een tochtje te maken. Dus komt allen......... inderdaad..... er zijn altijd andere mensen net zo gek als jij om toch te komen.

VERSLAGPLICHTIGE:
Bart de Wolf (bart3)

VOLGENDE SES:
dinsdag 17 augustus 1999
verzamelen: 20.00u.
plaats: Het Buitenhuis
ZEGT HET VOORT !!!!!!!

SES 99-VII

DATUM:
17 augustus 1999

WEER:
De hele dag is het matig weer. Opklaringen en regen wisselen elkaar af. Rond etenstijd meld joop vanuit Zuid-Holland heel slecht weer. Wij hebben geluk, bij ons blijft het droog.

DEELNEMERS:
14: Wijnand, Johan, Tineke, Hans B, Manuel, Rob, Karin, Edwin, Joop, Ton, Ed, Just, Martijn (voor de eerste keer mee) en Bart3.

ROUTES:
Als we verzamelen om acht uur ziet het naar uit dat we een geheel droge avond gaan beleven. Probleem is echter wel dat we al een hele week herfstig weer hebben en het dus snel donker wordt. Toch wordt na de korte kennismakingsronde besloten om het buitengebied op te zoeken. We rijden de inmiddels bekende route: onder de A9 door, langs de woonboten en via het supersnelle asfalt van de recreatieplas bij Velserbroek naar Spaarndam. Manuel neemt het eerste kopwerk voor haar rekening. Er zijn echter meerdere kandidaten voor het kopwerk want vooral de mannen kijken geregeld zenuwachtig naar elkaar. Deze gezonde geldingsdrang eist achteraan bijna enkele slachtoffers. Just heeft al weken niet op de skeelers gestaan vanwege verbouwing en verhuizing en Martijn, die vanavond voor het eerst mee is, heeft voor Spaarndam de man met de hamer al meerder malen zien staan.

Na Spaarndam wordt er weer even gewacht tot iedereen op adem is gekomen zodat de complete groep de route naar de Zoet Inval kan vervolgen. Op de lage dijk beleven we de schrik van ons leven als er opeens een auto van rechts verschijnt. De hele groep suist voor en achter de auto langs. Voorzichtigheid blijft geboden want de auto had voorrang, maar nam die gelukkig niet..... Na een korte drinkpauze bij het spoor aanvaarden we de terugweg via Dijkland en Spaarnwoude. In Spaarndam gaan we iets te hard door de dorpsstraat zodat we onze remtechniek eindelijk eens in de praktijk kunnen testen, maar bij de recreatieplas bij Velserbroek gaat het mis. De hangjeugd komt net op dit tijdstip met auto's en brommers naar de plas. Omdat het al schemerig is zijn we slecht zichtbaar. Edwin moet om een auto te ontwijken de berm induiken en gaat op een pad met steentjes onderuit. De schade valt gelukkig mee. Om 21:45 zijn we terug.

APRES-SKATE
Behalve dat we doorgewinterde skeelers worden (NB: een beoefenaar van de skeelersport heet een skeeler: zie hierover de berichten in de nieuwsgroep nl.sport.skate.) beginnen we ook redelijk ervaren drinkers te worden. Tijdens het bier en de jenever worden afspraken gemaakt om meerdere tochten samen te rijden.

OPMERKINGEN:
We gaan door! We zullen nog 2 sessen rijden dit jaar, maar let op. Vanwege de steeds eerder invallende duisternis zullen we volgende keer vertrekken om 19:30.

DUS: LET OP!!! VOLGENDE KEER START 19:30!!!

We hebben nog enkele tips om collega skeelers de loef af te kunnen steken tijdens het rijden.

- Als iemand op kop sleurt erachter gaan rijden en een deuntje fluiten.
- Als je met de groep volk wegsprint, even zeggen" ga jij maar voor, ik haal je zo wel in"
- Als je met iemand 1 kilometer vol hebt gesprint, rustig rechtop gaan staan en zeggen " Nou, ik reed nu denk ik op 80%"

Dit werkt echt.

VERSLAGPLICHTIGE:
Bart de Wolf (Bart3) Hopelijk niets en niemand vergeten.

VOLGENDE SES:
Dinsdag 24 Augustus 1999,
Verzamelen: 19:30
Plaats: Het Buitenhuis.

ZEGT HET VOORT!!!

SES 99-VIII

DATUM:
24.08.1999

WEER:
Na redelijk mooie dag was het 's avonds bewolkt en vielen er zelfs wat fijne regendruppels, maar niet genoeg om niet te rijden, vrijwel windstil, T 18°C

DEELNEMERS:
-aantal: 17
-Manuel, Rob, Tineke, Johan, Ed, HansB(1), Gert1, Irene, Bart2, Betteke, Duco, Ton, Karin, Wijnand
-voor de eerste keer mee: Jacqueline, Jaap
-wilde voor de eerste keer mee, maar op onbegrijpelijke wijze de groep gemist: Eric (op het einde wel gevonden)
-Afmelding: Just

ROUTES:
De groep voor vanavond stond mooi op tijd klaar, 19.30u., zoals aangekondigd. Nadat iedereen zich had opgetuigd is er bij het Buitenhuis gekeken of er nog bekenden of onbekenden te wachten stonden om mee te rijden. Dat was niet het geval.

Omdat er zich uitsluitend (ver)gevorderden hadden aangemeld werd er besloten net als vorige week meteen naar buiten te gaan voor de poldertocht Lelievelden-Dijklandpolder, maar dan in omgekeerde en vooral veiligere rijrichting te rijden, vertrek 19.50u. Nog in het recreatiegebied Spaarnwoude belandde Jaap zomaar midden in het peleton. Gezien zijn gevorderde stijl, werd hij direct uitgenodigd om mee te rijden. Dat liet hij zich geen tweede keer zeggen.

De trein liep gesmeerd en er werd weinig gestopt voor drinkpauzes met Manuel, Rob en een stukje Johan op kop. Bijna alle rijders konden het tempo goed bij houden. Het peleton kwam gelukkig geen enkele keer in gevaar wat betreft auto's en roekeloos rijgedrag van lokale automobilisten en van de plaatselijke hanggroepjeugd. Nog wel een sjagerijnige fietser ontmoet, die het allemaal maar niets vond dat ie werd ingehaald door zo'n groot, rechts afslaand peleton. Terug in het recreatiegebied: 20.40u.

Manuel stelde nog voor een ronde in het park te doen en dat werd door iedereen aanvaard. Wieltjespech Irene werd opgelost, geloof ik. De daaropvolgende ronde kan gekarakteriseerd worden als: scheuren met Tineke. Ik reed in vierde positie en dan voorzie je minder goed hoe hier en daar de golfkarretjes op het fietspad gepasseerd dienen te worden, maar alles ging zonder problemen. De golfers moedigden ons zelfs aan om nog wat harder te gaan en dieper te zitten, maar dat is op de smallere fietspaden niet altijd verantwoord. Bij de Jachthaven: 20.55u. Johan zocht nog tevergeefs naar zijn verloren helmgespje en reed op eigen kracht terug. Groep alweer terug op kop Kanobaan 21.08u. Alles ging zo snel. Soms vraag ik mij wel af: wordt Spaarnwoude niet te klein? Afscheid van Jaap die het erg naar zijn zin had gehad en die hier zijn auto had staan. Nu werd het tijd voor het duo Duco-Ed die de Kanobaan in 2 minuten deden met een snelheid van 32 km./u. Iedereen terug: 21.12u., omdat het al behoorlijk donker was met al die wolken werd er gestopt. Bij elkaar ±25 km. gereden.

Ik meen, dat de vakantiegangers na een paar weken niks-doen met deze SES weer volledig waren door gesmeerd. Dus die hebben lekker voldaan geslapen.

Op het laatste stuk langs de Kanobaan kwamen we Eric tegen die tevergeefs naar de SES had gezocht, maar die vermoedelijk te vroeg moet zijn vertrokken. Ik kan het anders niet verklaren hoe je een groepje van 17 skielurrurs, die wat van plan zijn, zo maar over het hoofd ziet. Een geval van jammer, maar helaas.

Kop'mannen': vooral Manuel, Tineke, ook Rob, en kortere stukjes Johan, Duco Sweeper: niet echt nodig, Bart2&Betteke sloten de rij

APRES-SKATE:
Op het terras van het Buitenhuis tot ±22.30u. Traditioneel Johan even in het water.
Allerlei onderwerpen kwamen ter sprake, te ingewikkeld om die hier na te beschouwen.
Over het skeeleren: komende za. 28.08 zullen er een aantal SESsers de SBN-negendorpentocht rond Schoonhoven rijden. Zie mail Manuel, zie ook http://www.skeelerbond.nl/s990828t.htm Bij afwezigheid van een aantal mailinglist-prominenten zal er geen zondagse tocht worden verreden.
Ter herinnering voor de liefhebbers: volgende week zo. (5 sept.): elf-dorpentocht

OPMERKINGEN:
- Noteer: Volgende week di. 31.08 vindt bij aanvaardbaar weer de laatste SES plaats voor dit seizoen. Vergeet niet op tijd te komen (19.30u.)
-Als je nog nooit eerder hebt meegedaan en geen gezichten kent vraag dan even rond de parkeerplaats of in de buurt bij het Buitenhuis of je met SESsers te doen hebt, dat moet toch niet moeilijk zijn. Er is tijd genoeg. NB het is echt nog nooit gebeurd dat we te vroeg vertrokken!! Het is sneu als je net zoals Eric de groep niet kan vinden en alleen op pad moet.
- Een aantal niet-Amsterdamse SESsers hebben te kennen gegeven dat zij de komende winter bij vorst best graag in "SES-formatie" willen meeschaatsen. Het beste is ons (bijv. Just, Wijnand, Manuel, Johan) tzt telefonisch te benaderen. Meestal wordt er wel iets geregeld. E mail kan traag zijn als er in de ochtend snel beslissingen moeten worden genomen. En nu maar wachten op ijs.

VERSLAG:
Wijnand, hopelijk staat iedereen weer op zijn plaats.

ATTENTIE!!
VOLGENDE SES-IX=LAATSTE SES voor 1999:

dinsdag 31.08.1999
verzamelen: 19.30u.
plaats: Het Buitenhuis/of kijk al vast rond op de parkeerplaats of je een samenscholing van wieltjesdragers ziet.
ZEGT HET VOORT!!

SES 99-IX

DATUM:
31.08.1999

WEER:
Zwaar bewolkt, plaatselijk had het wat geregend, maar niet in Spaarnwoude, dus kon er gewoon worden gereden. Vrijwel windstil, T 19°C.

DEELNEMERS:
-aantal: 13
-Johan, Ed, José, Elly, Bart2, Karin, Jacqueline, Jaap, Ruud, Eric, Wijnand
-voor de eerste keer mee: Esther, René
-Afmelding: Tineke

ROUTES:
De groep voor vanavond begon wel erg precies op tijd, zoals aangekondigd 19.30u., met de kennismakingronde rond de Kanobaan. José en Elly reden rustig hun eigen parcours. RJohW arriveerden iets te laat en miste de opwarming en sloten zich daarna bij de groep aan. Zo ook Eric, die dacht dat er om 20.00u. werd gestart. Daarmee was het raadsel van zijn disconnectie van vorige week meteen opgelost.

Vanwege het donkere weer werd er besloten in het park te blijven voor de grote westelijke en oostelijke ronde en voor de liefhebbers de beruchte S-bochtafdaling, die dit jaar nog geen een keer op het programma had gestaan.

Eerst werd de westelijke rondrit gereden richting Velser tunnel. Er was pas gemaaid, dus veel grasplukken op de weg, aanpassing snelheid. E&R haakten hierna af. Daarna de S-bocht waar alleen W&Joh op de heuvel aan de start kwamen, de rest vond het toch te eng en reed om de heuvel heen, 20.15u. Helaas mondt er dit jaar een cross-fietspad uit in de eerste haarspeldbocht, met als gevolg veel zand op het asfalt, zodat de hele afdaling niet (of: nooit) meer kan worden gerealiseerd. De rest gaat nog wel. Later probeerden KJER het ook eens door er van de andere kant tegen op te rijden. Na het ritueel afdaling-goed voor je bochtentechniek- ging het terug naar de kanobaan voor de oostelijke omgang, 20.35u., identiek aan verleden week.

Flink tempo. Eerst naar de jachthaven, 21.45u., en na korte drinkpauzes terug naar de kop van de Kanobaan, 21.00u. Net als verleden week werd het laatste stuk weer in zeer hoog tempo afgewerkt. Iedereen terug: 21.08u. het was bijna al helemaal donker. Na een kort afscheid van Irene en René ging de rest naar de laatste SESAprès-skate99.

Kop'mannen': in volgorde Wijnand, Karin, Jaap, Jacqueline, Ed, Ruud Sweeper: niet nodig

APRES-SKATE:
Op het terras van het Buitenhuis, bij uitzondering kon er na 10.00u. zelfs nog een rondje worden besteld, de laatsten werden om ±22.45u. verzocht te vertrekken.

Toen het goed donker was kregen we bezoek van een vos, die goed in het licht van het nieuwe hotel-in-aanbouw was te zien, maar wel op veilige afstand bleef.

Gespreksonderwerpen: gescheidenis van de SES, ontwikkelingen en verschillen in skate-info op het internet, nut van een mailing list, diverse gebreken in techniek en balans en wat daaraan te doen, het nut van skeeler/schaatslessen etc.

Ruud, Jaap en Eric gaven te kennen op maandag nog wel een paar keer in Spaarnwoude te blijven rijden. Interesse?: verzamelen 19.30u.

-11-dorpentocht: zo. 5.09, start 10.00u. (deelname: f 25,--); http://huizen.dds.nl/~survivor

OPMERKINGEN:
Voor samenvatting dit seizoen: zie spoedig SES99 epiloog.

VERSLAG:
Wijnand, hopelijk staat iedereen weer op zijn plaats.

NOTEER alvast IN JE ORGANISOR:
VOLGENDE SES00-I
waarschijnlijk:
dinsdag 4.07.2000
verzamelen: 20.00u.
plaats: parkeerplaats café/hotel Het Buitenhuis

EPILOOG SES99

Dit seizoen stonden er 9 SESSEN op het programma en allemaal konden zij doorgaan, ondanks dat er drie bijna door regen werden overvallen. Dit jaar zag de samenstelling qua rijders er wat anders uit dan de afgelopen jaren. De eerste 3 afleveringen werd er rustig(er) gereden, daarna kwamen er meer snellere rijders aanbod en ging het tempo aanzienlijk omhoog. Vermoedelijk door een toename van de skate-evenementen lieten de (fun)skaters het dit jaar behoorlijk afweten. De vijfwielers met schaatsachtergrond hadden de overhand. De ieder jaar voorgenomen vormering van een B-groep met minder gevorderde cq. minder snelle rijders leek ook dit jaar niet of nauwelijks haalbaar, omdat er zich te weinig rijders van dat niveau hebben aangemeld. Het bleef bij nul tot drie rijders per keer en dat is niet voldoende voor een stabiele basis (zie discussie SES 98). Misschien moeten we daar ook niet meer naar streven en ons richten op de betere rijders die de fun-elementen ontgroeid zijn. Deze categorie rijders hebben, zover ik weet, met veel plezier deelgenomen.

Het aandeel deelnemers leek dit jaar minder te zijn dan het vorig seizoen, maar bij toetsing vond ik net geen significant verschil, omdat er ook in 98 'dipjes' te zien waren [-SES 96, 5 keer: 6,20; -SES 97, 7 keer: 20,14; -SES 98, 7 keer: 18,14; -SES 99: 9 keer: 13,11]. Het is tenslotte altijd vakantietijd en er is nauwelijks offline-reclame gemaakt. Johan, Tineke en ikzelf waren dit jaar de trouwste bezoekers met 7 keer deelname. Er was dit jaar wederom een kwart verloop, evenals de voorafgaande jaren, maar er meldden zich ook weer waardevolle nieuwe, enthousiaste krachten (zie bevindingen SES 98). Ik hoop dat er volgend jaar hieruit ook meer mensen kunnen gidsen. Een snelle profielschets van de gemiddelde SES-deelnemer: middelbaar tot (zeer) hoog opgeleid, 2/3 man: 1/3 vrouw, 3/4 online, 1/5 roker, 3/4 drinker, maar ook nuchter van visie, jong van geest, goed van wil, veel van plan, kortom wel gezellig, meestal >28 en <60 jaar oud, vaak een schaats- of andere sportachtergrond, maatschappelijke, sociale en financiële positie behoorlijk variabel.

Op gelukkig geen van de routes kregen we te maken met letselschade, hoewel we tot twee keer toe op het nippertje een auto konden ontwijken, adrenaline-shock. Ik noteer verder twee vallen zonder verwondingen of ander nare gevolgen. Wel waren er zoals altijd rijders met klein materiaalpech. Just , Bart3 en ondergetekende namen de verslaggeving voor hun rekening. Ook hier hoop ik het volgend seizoen meer gegadigden voor te vinden. De APRES-SKATE in het Buitenhuis beviel wel goed, meen ik. Weinig of geen muggen en de keuze tot binnen of buiten zitten is prettig bij minder warm weer.

De SES voldeed weer goed aan zijn doelstellingen. Deze zijn -bij herhaling-: de mogelijkheid andere, vaak digitale wieltjesdragers te ontmoeten, gelegenheid te bieden tot gezamenlijke zomertraining voor de gevorderden, het opvoeren van de snelheid voor de minder rappe rijders, het leren rijden in treintjes, ervaring krijgen in het rijden van tochtjes, het schaven aan de rijtechniek etc. en dat alles in een ongedwongen sfeer.

Onthoud verder dat de SES het oudste ongebonden, niet-gesponsorde, meest democratische, gratis skeeler/skate evenement is in Nederland. Kortom een hele uitdaging.

Rest mij nog dank zegging aan de diverse chauffeurs, voor mij met name Johan, die regelmatig minder-mobiele mederijders oppikten en afvoerden.

Uit het SES-archief
Mocht iemand zich afvragen met wie hij/zij in de 20ste eeuw allemaal heeft kunnen SESsen (ik weet wel het jaar 2000 is ook nog 20ste eeuw, maar toch). Dan volgt hier een lijstje van 112 deelnemers (41vrouw:71man) die eens een of meer keer hebben mee gereden en de jaren van deelname:

Alice(97-98) André(99) Anneke(97) Annet(98) Arie(97-98) Astrid(96-97) Barbara(99) Bart1(97-98) Bart2(98-99) Bart3(98-99) Bertus(99) Betteke(99) Carool(98) Cathelijne(98) Cees(97) Chretien(97) Chris(97) Corrina(98) Danny(99) Daphne(97) David(98) Duco(99) Ed(97-99) Edwin(99) Ellen(99) Elly(97-99) Eric (99) Esther(99) Evelien(98) Femke(98) Floor(98) Frans(97) Geert(97) Gerard(96-99) Gerrit(99) Gert1(97) Gert2(99) Hajo(98) Han(97) HansB(1)(97-99) Harmen(99) Henk Jan(97) Huib(99) Inez(98) Irene(99) Jaap(99) Jacqueline(99) JanB(98) Jan Hein(98) Johan(96-99) John1(98) John2(99) Joke(97) Joop(99) José1(97-99) José2(99) Just(96-99) Karin1(97) Karin2(99) Kees(97) Koos(99) Leon(97) Lex1(98) Lex2(99) Liesbeth(98) Manuel(96-99) Marco (97-?98) Margo(98) Marieke(99) Marjolein(96-97) Martijn1(98) Martijn2(99) Menno(97) Mieke(99) Nico Jan(97-98) Nicolien(98) Niek(98) Niels(97-98) Paul(99) Peter(96) Remco(98) René1(97) René2(99) Richard(97) Rob(97-99) Robert-Jan(97) Ron(98) Ronald(97) Roosmarijn(96) Ruud1(97-98) Ruud2(99) Sam(99) Sandra1(97-99) Sandra2(98-99) Sandra3(99) Sanneke(97) Saskia(97) Simon(97) Simone(99) Suzanne1(97) Suzanne2(99) Tammo(97-99) Tineke(96-99) Tom(97-99) Ton(99) Trui(97-99) Veronique(99) Vincent(97-98) Volkert(98-99) Wijnand(96-99) Willem(98) Yvonne1(97) Yvonne2(97-98)

Hopelijk tot SES00-I, waarschijnlijk di 4.07.2000, Wijnand